Overslaan en naar de inhoud gaan

Een caravanseray is een soort overnachtingsplek voor karavanen, die bijvoorbeeld langs de zijderoute voorkomt. De functie van een caravanseray is een veilige overnachtingsplek te bieden voor reizende handelaren, hun waren en hun dieren. Tegenwoordig heeft een caravanseray meestal zijn functie verloren.

Caravanserays bestaan meestal uit een grote binnenplaats met een sluitende ring van gebouwen eromheen, vaak met een arcade ervoor. De poort moest breed genoeg zijn om lastdieren (zoals kamelen) door te laten. In de gebouwen bevonden zich kleine nissen en kamertjes waar zowel reizigers als dieren konden slapen. Vaak sliepen de mensen op de eerste verdieping, de dieren op de begane grond, maar dat was niet altijd het geval. Soms lagen er simpele matrassen in de kamers. Overnachten was gratis, maar men moest zijn eigen eten en kookgerei meenemen. Daar stond tegenover dat sommige caravanserays een hamam (badhuis) hadden, en de meesten een gebedsruimte of moskee.

In Kusadasi is ook een caravanseray. De binnenplaats wordt overdag in beslag genomen door tapijtverkopers en wekelijks zijn er op een avond Turkse avonden te beleven. Nu en dan kan je er ook een (gratis) muziekoptreden meepikken. Dit is beslist de moeite waard!

Je kan de Caravanserai bezoeken, je kan deze makkelijk terugvinden in de buurt van de cruiseschepen haven.