Overslaan en naar de inhoud gaan

Kalkterrassen

Pamukkale betekent "kasteel van katoen" in het Turks en is een natuurfenomeen in Turkije.
Pamukkale ligt ten noorden van Denizli in Turkije, op 200 Km van Kusadasi.

Het sterk kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder uitzicht: het lijkt op een op kasteel van katoen of op een bevroren waterval.

Het mineraalrijke water zou een heel positief effect hebben op hart- en vaatziektes en reuma.

Door het grote aantal toeristen wordt het proces van kalkvorming echter aangetast. Om te vermijden dat alles kapot gaat, worden er bepaalde delen van de kalkvorming afgesloten voor het publiek. Door dit in fasen afwisselend te doen, kan het natuurfenomeen in stand gehouden worden.

Pamukkale is momenteel een toeristische plaats en is samen met de oudheidkundige stad Hierapolis opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Hierapolis

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de oude stad Hierapolis. Deze ligt juist naast de terrassen van Pamukkale, ideaal om te combineren dus!

Voor de jaartelling werden de warmwaterbronnen van Pamukkale al als een heilzame aanzien waardoor er een stad bij de bronnen werd gesticht. Door de eeuwen heen zijn er echter veel plunderingen en aardbevingen geweest. Toch is het de moeite om de overblijfselen te bezoeken.

Deze stad werd vooral in de Romeinse stijl opgetrokken en was toen al een toeristenplaats. Van ver kwam men naar de heilzame bronnen van Pamukkale. Omwille van de toeristen werd in de stad een theater, een tempel, een boulevard en een marktplaats opgericht. 

Onder het christendom werd ook nog een basiliek gebouwd en het bekende 'ocatgon', een achthoekige kerk waar Filippus de evangelist begraven ligt.

Naast het toerisme was marmer een belangrijke bron van inkomsten. Het gebied was rijk aan marmer van zeer goede kwaliteit, zo goed dat deze emarmer zelfs in de 'Hagia Sophia' in Istanboel gebruikt werd.

Een hevige aardbeving in 1354 heeft echter de stad zo goed als helemaal verwoest en kwam zo aan het einde van haar geschiedenis.

Bezienswaardigheden

 • Het theater, dat nog steeds gebruikt wordt!
 • Museum van de Romeinse thermen, waar gedeeltes van oude stadsmuren en ruïnes van tempels te bezichtigen zijn.
 • Necropolis : de best bewaarde begraafplaats uit de Romeinse tijd. Een dodenstad van 1200 graven, waarvan velen beschadigd door aardbevingen.
 • Zwemmen in het warme water tussen de oude stenen.

Poort naar de onderwereld

Bij Strabo, Cassius Dio, Damascius en Plinius de Oudere zijn beschrijvingen te vinden van het Ploutonion, een 'poort naar de onderwereld' die in de oudheid een bekende attractie was van Hiërapolis. Bij een grot was een Plutotempel gebouwd en een tribune waar toeschouwers konden plaatsnemen. De Galli, gecastreerde priesters van Cybele, liepen ongehinderd rond in de verboden zone terwijl de offerdieren bezweken aan de giftige dampen die uit de grot kwamen. Bezoekers konden vogels en andere dieren kopen om zelf in de helledampen te offeren. Het heiligdom communiceerde met de Apollotempel, waar orakels werden gegeven.

In de christelijke tijd werd de grotingang achter een muur verborgen. Archeologen uit Salento legden het heiligdom in 2011 terug bloot nadat ze doodvallende vogels hadden opgemerkt. Ze troffen een nauwe trap aan naar een onderaardse kamer waar warm water stroomde dat giftige gassen afgaf. Een analyse uit 2018 wees uit dat het voornamelijk om geogenisch CO2 ging, dat vrijkwam door een breuklijn. Aangezien dit gas zwaarder is dan lucht, stierven de stieren terwijl de priesters het hoofd hoog genoeg hielden. In de grot zelf liep de CO2-concentratie op tot 91%, zodat overleven enkel mogelijk was door de adem in te houden of kennis te hebben van de zeldzame 'luchtbellen'.

Laodicea aan de Lycus

Een tiental kilometers verder is er nog een oude stad terug te vinden : Laodicea aan de Lycus.

In de bijbel is in de brief 'Openbaring' Laodicea één van de 7 gemeenten in Klein-Azië. In deze brief wordt verondersteld dat het water er lauw is en niet lekker smaakt, wat dus historisch zou kunnen kloppen.

De oorspronkelijke naam van de stad was waarschijnlijk Diospolis, stad van Zeus.

De stad werd getroffen door heel wat oorlogen en werd zo zwaar beschadigd.


Bezoeken

Je kan Pamukkale makkelijk bezoeken door een excursie te boeken bij een van de vele excursie-makelaars in het centrum of op Ladies Beach.

Een andere optie is om een auto te huren voor 2 dagen. De rit heen en terug is makkelijk te doen en niet moeilijk, de wegen zijn zeer goed en de route is eenvoudig. Het is ook slechts 200 Km rijden, dus makkelijk in één keer uit te rijden.

Ter plaatse zoek je een hotel waar je voor één nacht kan boeken, er zijn er genoeg in de buurt.

De meeste hotels in de buurt hebben een eigen warmwaterbron en een Turks bad. Een overnachting is niet zo duur en je krijgt bovendien een lekker ontbijt. Zo kan je de verschillende aspecten van Pamukkale ten volle bezoeken, geniet je van de warmwaterbronnen in het hotel en splits je de rit in 2 dagen.

Appartement te huur

 • Vlakbij strand en centrum
 • Winkels en supermarkten vlakbij
 • Horeca op wandelafstand
 • Taxi/busstop op 3 minuten wandelen
 • Zwembad met kinderbad
 • Speeltuin
 • Gelijkvloers appartement
  (ideaal met kinderen)
 • Ruim terras
 • 2 slaapkamers (airco)
 • Open leefruimte (airco) met keuken
 • Badkamer met ruime douche en wasmachine
 • Satelliet TV
 • Gratis Wifi

Meer info.